Aankoop hond: waar, hoe te beginnen, waar op te letten?Het begint allemaal bij de aankoop van een dier. Denk eerst rustig na wat je verwacht van je hond: enkel gezelschap, moet hij mee gaan joggen, wil je wedstrijden doen met je hond (er zijn verschillende leuke hondensporten zoals cani-cross, frisbee, agility,...), woon je op een appartement of een huis met grote tuin,... Dit alles heeft invloed op je raskeuze! Zorg dat het ras dat je kiest perfect past bij je interesses. Met een Engelse Bulldog ga je weinig succes hebben op agility-wedstrijden, maar kan een zeer aangename huishond zijn. En weet vooral dat niet elke Rottweiler agressief is en dat niet elke Golden Retriever een kindervriend is. Elke pup van eender welk ras heeft een opvoeding nodig, zowel de kleine chihuahua als de grote St-Bernardshond. Denk ook aan je gezinsleden, iedereen van het gezin moet achter de keuze staan van het ras.
Maak met de dierenarts een afspraak ivm met puppy- en raskeuze. Dit duurt meestal ong. een halfuurtje. Schrijf al je vragen op. Meestal weet zij ook waar er in de buurt een nestje ligt van het betreffende ras of waar je best een pup gaat kopen.
Is je keuze gemaakt zoek dan informatie op bij een rasvereniging, zij kunnen u doorverwijzen naar een fokker die fokt volgens de reglementen van deze rasvereniging. De verschillende rasverenigingen vind je op het internet (zie links) en in het maandblad de "Woef". Hierdoor heb je bepaalde garanties dat je pup gezond is! Meestal werken deze ook samen met de KMSH (koninklijke maatschappij St-Hubertus) die dan de stambomen aflevert.
KOOP NOOIT een pup in een dierenwinkel, deze pups zijn dikwijls niet gesocialiseerd, zijn vaak ziek (omdat ze met zovele samen zitten), en komen meestal uit Oostblok-landen waar de ouderdieren mishandeld en verwaarloost worden. Door in zo'n winkel een pup te kopen stimuleer je deze maffiapraktijken en ga je zelf spijt hebben dat je daar een hond gekocht hebt die later ziek blijkt te zijn. Dikwijls hebben deze honden genetische afwijkingen, virale, parasitaire en bacteriele ziekten.
Een goede tip is om minstens 3 fokkers van een bep. ras te bezoeken en daarna een keuze te maken. Zo weet je wat meer van het ras, weet je wie er een bep. nestje heeft en kan je de nestjes of fokkers vergelijken. De meeste goede fokkers hebben er geen problemen mee dat je een aantal keren komt kijken naar de fokteven die hij zitten heeft. Het nestje zelf kan je meestal ook bekijken eens ze een bep. leeftijd hebben. Als de pups nog heel jong zijn moet je meestal even wachten op een bezoekje om ziekten in het nestje te vermijden, respecteer deze maatregel van de fokker. Hij of zij kan u eventueel wel foto's doorsturen van het nestje.
Na het voorgaande wil ik zeker niet zeggen dat enkel rashonden de beste gezelschapdieren zijn, zeker niet. De asielen zitten vol met jonge, soms oudere dieren die wachten op een tweede kans. Maar ook hier geldt ga een aantal keren kijken en neem dan pas een nieuwe huisgenoot mee, vraag genoeg achtergrond informatie, kijk kritisch naar je eigen ervaring met dieren, alleen zo kan je deze dieren een mooie 2de kans geven. Deze dieren verdienen het niet om een 2de (of 3de,...) keer terug te moeten naar het asiel.
Besluit: Denk goed na over je aankoop en weet dat je waarschijnlijk een aantal weken moet wachten voor je je toekomstige huisgenootje kunt gaan afhalen. Het wachten is misschien niet aangenaam, maar de komst van de nieuwe telg in het gezin is dan eens zo leuk. Ook bij fokkers kan je pech hebben en hond hebben met bv. een erfelijke afwijking (zoals HCM, HD, Collie-eye), maar deze mensen gaan je zeker bijstaan na de aankoop en maatregelen treffen om je te helpen.
Copyright 2017 - 't Alkenhof, O. L. Vrouwstraat 61, 3570 Alken - 011/59.29.30