Wat is Auto Immune Hemolytische Anemie ofwel AIHA?
AIHA is aandoening waarbij het lichaameigen immuunsysteem van de hond de eigen rode bloedcellen voortijdig en sneller afbreekt (hemolyse) dan aanmaakt. Het gevolg is een tekort aan rode bloedcellen (hemolyse). De rode bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het zuurstofstransport in het lichaam.
"Anemie" is eigenlijk een symptoom en kan op zich niet als een ziekte beschouwd worden. Het betreft een daling van het aantal rode bloedcellen of van het haemoglobinegehalte in het bloed. Dit zal resulteren in een verminderd zuurstoftransporterend vermogen van het bloed. Anemie kan veroorzaakt worden door bloedverlies (vb. na een ongeval), door verminderde productie van rode bloedcellen door het beenmerg of door een verhoogde afbraak van rode bloedcellen… Dit laatste noemen we "auto-immune haemolytische anemie". In dit geval worden de rode bloedcellen niet meer herkend als lichaamseigen maar als lichaamsvreemd en in een snel tempo afgebroken door het immuunsysteem.
Bij een goed functionerend immuunsysteem zullen milt en andere delen van het immuunsysteem enkel oude of beschadigde rode bloedcellen opruimen. Wanneer de afbraak van rode bloedlichaampjes sneller gebeurd dan de aanmaak ervan in het rode beenmerg, dan gaat het dier de symptomen van auto-immune haemolytische anemie ontwikkelen. De ziekte kan zich progressief ontwikkelen maar een klinisch gezonde hond of kat kan ook plots een acute haemolytische crisis doormaken. De ernst van de symptomen staat in correlatie met graad van rbc-afbraak en met de mate van zuurstoftekort in de organen.
Wat is de oorzaak van AIHA?
De oorzaak van AIHA is onbekend, maar men vermoedt een erfelijke achtergrond omdat de aandoening bij bepaalde rassen meer voorkomt dan in andere. Bij honden die het ooit gehad hebben is het af te raden om er mee te fokken.
Bij welke rassen komt AIHA meer voor?
In principe kan elke hond AIHA krijgen maar we zien het meer bij de volgende rassen: Bobtail (Old English Sheepdog),Cocker Spaniel, Poedel. Daarnaast komt het vaker voor bij teven.
Wat zijn de verschijnselen van AIHA?
AIHA kan in op elke leeftijd optreden maar meestal zien we het bij honden van middelbare leeftijd. De verschijnselen kunnen mild maar ook heftig zijn, langzaam verergeren of juist snel. De verschijnselen van AIHA kunnen nogal eens vaag zijn:
Zwakte
Slechte eetlust
Slechte conditie
Versnelde ademhaling
Snelle, bonzende hartslag
Bleke of gele slijmvliezen
Hoe wordt AIHA gediagnosticeerd?
Omdat de verschijnselen meestal maar vaag zijn, wordt de diagnose vaak pas in tweede instantie gesteld. Wanneer bij een eerste bloedonderzoek een laag percentage rode bloedcellen wordt gevonden, dan hoort AIHA in de differentiaaldiagnose (dat is het rijtje met mogelijke aandoeningen voor een bepaald verschijnsel).
De definitieve diagnose wordt dan gesteld door andere oorzaken uit te sluiten en door het aantonen van antilichamen op de rode bloedcellen met een specifieke test (deze heet Coomb’s test). Deze Coombs test is soms vlas negatief of vals positief. Maar in aansluiting met evrdere testen kan het wel een goede indicatie zijn voor deze aandoening.
De behandeling van AIHA berust op drie belangrijke pijlers;
1. het behandelen van de gevolgen van de lage hoeveelheid rode bloedcellen. Indien dit percentage onder de 15% komt, dan is een bloedtransfusie noodzakelijk. In een aantal gevallen zal het voor de hond prettig zijn om in een zuurstofkooi opgenomen te worden.
2. het stoppen van de afbraak van rode bloedcellen door het lichaam. Vaak wordt er gestart met een hoge dosering prednison, die vaak weken tot maanden gegeven moet worden. Indien dit onvoldoende werkt, dan worden er zogenaamde immunosuppressiva bij gegeven.
3. regelmatige controle Om het percentage rode bloedcellen te meten en in verband met de bijwerkingen van de medicijnen zal een hond met AIHA regelmatig bij ons op controle dienen te komen voor een bloedonderzoek.
4. euthanasie/sterfte In sommige gevallen wanneer de hond te weinig reageert op de behandeling of te slecht is bij aanbieden sterven de dieren. Meestal is dit door zuurstoftekort in de hersenen en andere organen.
Copyright 2017 - 't Alkenhof, O. L. Vrouwstraat 61, 3570 Alken - 011/59.29.30