Alle operaties van de weke delen kunnen op de praktijk zelf gebeuren. Alle toestellen die nodig zijn om de meest courante operaties uit te voeren staan steeds ter beschikking zodat ook in noodgevallen steeds kan ingegrepen worden. Operaties worden steeds gedaan onder algemene verdoving. Deze verdoving wordt uitgevoerd met een gasanesthesietoestel. Dit is een veilige manier om dieren langdurig onder anesthesie te houden. Via een tube in de luchtpijp krijgt het dier constant zuurstof. Hierbij wordt een gas gemengd dat het dier in slaap houdt. Als de operatie gedaan is wordt het anesthesiegas dichtgedraaid en kan het dier rustig wakker worden. Dit is de meest veilige manier van werken. Kleinere operaties, als sterilisatie en castraties van katten, kunnen ook met injectieanesthesie gebeuren, deze operaties duren niet zo lang en deze dieren hoeven daarom ook niet altijd aan het gasanesthesie toestel.
Orthopedische operaties (breuken, kruisbanden,patellaluxaties,...) kunnen binnenkort ook op de praktijk zelf gebeuren. Momenteel wordt u doorgestuurd naar specialisten in de omgeving van Alken. Ik help wel zelf bij de operatie zodat ik persoonlijk kan zien wat er juist scheelt en hoe ze het verholpen hebben. Dit is ook belangrijk voor de verdere behandeling van je dier. Door deze persoonlijke opvolging tijdens de operatie kan ik inschatten hoe het letsel zich gaat herstellen. Er wordt ook samengewerkt met een dierenfysiotherapeut ( het Waterhof) zodat uw dier na zijn operatie op een ideale manier wordt begeleidt tijdens zijn revalidatie.
Dentale radiografie en tandheelkunde
Sinds 2013 is het mogelijk om op de praktijk rx-foto's te laten nemen van tanden (of melktanden). Hierbij kan men heel duidelijk de wortels zien, eventuele tandresten die zijn blijven zitten en voor ontsteking zorgen, tandabcessen,....Indien er bij honden of katten bepaalde tanden niet doorkomen, kan men via een rx kijken of de tand aanwezig is of niet. Voor bepaalde rassen is dit van belang in hun fokprogramma. Radiografie van de tanden is ook belangrijk bij elke detartratie van een gebit. Hierdoor kan je zien waarom de tanden vuil worden, soms zijn er resorptie letsels, soms is er een onzichtbare breuk,...door de pijn gaan de dieren hun tanden minder gebruiken en worden ze sneller vuil. Zonder radiografie worden deze oorzaken gemist. Elke tand kan ook chirurgisch getrokken worden en gehecht. Dit houdt in dat het dier achteraf veel minder pijn heeft en beter geneest. Er wordt een flap in het tandvlees gemaakt en de tandkas wordt geboord, hierdoor heeft de dierenarts meer plaats om de volledige tand weg te halen. Bij twijfel kan er steeds een rx-foto genomen worden om te kijken of er geen wortelpunten zijn blijven zitten. Nadien kan het open gat waar de wortel in zat mooi dichtgehecht worden met de flap. Voordeel van deze manier van tanden trekken is minder pijn, snellere heling, minimaal bloedverlies, veel minder infectiegevaar en gelukkigere dieren achteraf. Binnenkort foto's en filmpjes van een behandeling. Soms zit er een ontsteking op de punt van een wortel en kan dit een abces vormen. Men heeft dan de keuze om de tand te trekken of een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Sommige tanden hebben een belangrijke functie en kunnen beter behandeld worden. Hierdoor doen ze achteraf geen pijn meer, geneest het abces, maar heeft de hond wel nog zijn tand om te gebruiken. Een wortelkanaalbehandeling houdt in dat er een gaatje wordt gemaakt in de tand, de zenuw wordt eruit gehaald en het hele wortelkanaal wordt goed uitgekuisd. Achteraf wordt het kanaal opgevuld met composiet of ander materiaal. Bij de mensen wordt dit in de volksmond een 'vulling' genoemd.
Hospitalisatie
Voor erg zieke dieren is het soms noodzakelijk dat ze even op de praktijk blijven. Zo kunnen ze van tijd tot tijd opgevolgd worden en kunnen ze de juiste medicatie krijgen. Dikwijls hebben deze dieren ook infuus nodig. Ook dieren die geopereerd zijn moeten even kunnen uitslapen na de operatie, zodat ze de tijd hebben om op een rustige manier wakker te worden. Alle dieren die in hospitalisatie blijven worden warm gehouden door middel van een warmtelamp (infrarood) en/of door een warmtematje dat in de kooi wordt gelegd. Als het voor het dier mogelijk is, worden ze meerdere keren per dag uitgelaten. Het dier bezoeken kan enkel na overleg en afspraak met de dierenarts. Dit om teveel spanning en stress bij het zieke dier te vermijden.
Microscopie
Soms is het nodig om een bijkomend onderzoek te doen. Dan is de microscoop een handig apparaat om bacterien, parasieten, en dergelijke op te sporen. Onder de microscoop kunnen huidafschraapsels, oorswabs, mestonderzoek, uitstrijkjes bekeken worden. Meestal is een onmiddelijk resultaat kenbaar, soms is het nodig dat een bepaald preparaat extra behandeld wordt voordat het bekeken kan worden. In dat geval wordt u het resultaat zo vlug mogelijk doorgebeld
Digitale Radiografie
Er zijn verschillende redenen waarvoor er een röntgenfoto kan genomen worden van je dier. Het meest bekende is natuurlijk een mankende hond of kat. Andere redenen zijn bv. een vreemd voorwerp in maag of darmen, hart- en longonderzoek, drachtigheidsonderzoek (vanaf dag 42 kan je het aantal pups tellen in de baarmoeder), tumoren,...
Vanaf 2013 staat er een digitale ontwikkelaar waardoor het mogelijk is om binnen de 30 sec. een foto te ontwikkelen. Ook zijn deze foto's duidelijker en contrast-rijker, waardoor er minder pathologiën gemist worden. De RX-foto's kunnen ook doorgemaild worden naar de eigenaar. Ook voor officiële heupfoto's kan er een afspraak gemaakt worden. Sinds 2018 is het mogelijk om laxiteitstesten van de heupen te laten doen. Deze geven een grotere betrouwbaarheid naar de toekomst toe ivm met fokteven.
Echografie
Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Deze techniek stelt dierenartsen onder meer in staat om organen in beeld te brengen. Zo kunnen we zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan. Ze vindt binnen de geneeskunde toepassingen in onder meer de cardiologie, urologie, en verloskunde-gynaecologie. Het is mogelijk om vanaf 28-30 dagen na de dekking een echo te maken van de pups, ook gruis in de blaas, lever- en nieraandoeningen zijn te zien.
Bloedtransfusie
Op de praktijk is het mogelijk om in gevallen van nood uw hond een bloedtransfusie te laten ondergaan. De dierenarts is zelf in het bezit van 3 grote honden die eventueel bloed kunnen geven en een aantal patienten van de praktijk hebben zich ook op gegeven als bloeddonor. Indien er veel bloed nodig is (of als er slechts een bestanddeel van het bloed noodzakelijk is bv. plasma) kan er altijd beroep worden gedaan op de Nederlandse bloedbank voor honden. Dankzij de goede service is het noodzakelijke bloed snel voorradig.
Hier zie je hoe de hond van de dierenarts even versuft is om bloed te kunnen opvangen in een bloedzakje
Kunstmatige inseminatie
Regelmatig wordt er op de praktijk aan kunstmatige inseminatie gedaan. Indien de teef te smal is van bouw, de reu niet geinteresseerd is, een van beide dieren aggressief is,... kan een gewone dekking niet plaatsvinden. Bij het artikel van de voortplanting bij de hond vind je meer informatie. Om sperma af te nemen bij een reu is er best een loopse teef in de buurt. Indien men niet beschikt over een loopse teef kan er gebruik gemaakt worden van een wattestokje met de geur van een loopse teef aan. Dit is meestal voldoende om de reu tot dekken aan te zetten. Dit wordt enkel na afspraak gedaan en niet op het spreekuur vermits een K.I. toch wat tijd in beslag neemt.
Progesteron-bepaling
Sinds 2016 is er de mogelijkheid om op de praktijk zelf progesteron te laten bepalen. Het bloed hoeft hiervoor niet meer naar het labo gestuurd te worden. Het resultaat is bekend na 12 minuten. Dit heeft als grote voordeel dat je geen ettelijke uren moet wachten op het resultaat van het labo. Heel handig als je nog diezelfde dag naar de dekreu moet vertrekken.
Copyright 2020 - 't Alkenhof, O. L. Vrouwstraat 61, 3570 Alken - 011/59.29.30