Veel mensen brengen hun hondje binnen voor een gebitsreiniging. Maar weinigen weten wat dit juist betekent. Het is meer dan even de vuile tandsteen wegkrabben. Tandsteen bevat miljarden bacteriën en geeft de typische slechte adem aan honden en katten. Dit is zeer lastig voor de eigenaars, maar wat erger is, is dat die bacteriën constant ingeslikt worden. Dit kan problemen geven thv het hart en de nieren. Indien er teveel tandsteen zich ophoopt, dan wordt het tandvlees weggedrukt en kunnen tanden beginnen los staan. De dieren verliezen hun tanden en hebben enorme pijn in hun mond. Veel mensen zeggen dat hun hondje veel vrolijker is na de gebitsreiniging en dat katten minder chagrijnig zijn.
Dit is Spike, een vrolijke actieve poedel van 8 jaar. Zijn mondje en adem stonk en Spike werd binnengebracht voor een gebitsreiniging. Op de eerste foto zie je al het voorbereidende werk. Het hondje wordt onder narcose gebracht, krijgt een tube in zijn luchtpijp, zodat hij aan de gasanesthesie kan hangen en zodat hij geen water in zijn luchtpijp krijgt. Hij krijgt oogzalf in zijn oogjes om die te beschermen tegen rond spattend water. Een rooster/opvangbak onder zijn hoofd, zodat het teveel aan water kan weglopen. Spike ligt hier op een warmtematje en krijgt een deken over zich. Het spoelwater zorgt er namelijk voor dat dieren rap kunnen onderkoelen tijdens de procedure.
Op beide onderstaande foto's zie je hoe vuil de tandjes zijn. Aan de buitenkant zien de meeste eigenaars het zelf wel, maar op de 2de foto is ook te zien dat de binnenkant van het gebit vuil word. Als je goed kijkt, dan zie je dat Spike 2 snijtanden mist vooraan in de bovenkaak (hierover later meer).
Hier is al een deel van het gebit gepoetst. Met de tand-unit worden de stukken tandsteen als het ware weg getrild. Samen met het wegtrillen wordt met een zachte waterspray de mond schoon gespoeld. Achteraf wordt manueel door de dierenarts gecontroleerd of er onder het tandvlees ook vuil zit en eventueel met de hand weggeschraapt. Op deze foto is ook te zien dat een deel van het tandvlees van een kies in de bovenkaak is weggetrokken. Deze tand staat erg los en doet pijn. Hij wordt dan ook in een volgende stap getrokken.
Na het kuisen volgt een radiografische controle van bepaalde tanden die extra aandacht vragen. Ook het gebied waar de 2 snijtanden missen wordt gecontroleerd. Op de eerste foto hieronder zie je in een blauw omhulsel de sensor zitten waarop de foto's worden geprojecteerd. Met de stralingsbuis worden er röntgenstralen geschoten en enkele seconden later zien we het beeld op een scherm. Op het beeld zie je duidelijk dat de 2 missende snijtanden, heel duidelijk zijn afgebroken en de wortels zitten er nog. Die 2 tanden waren dus niet uitgevallen maar afgebroken.
Deze 2 wortels moeten chirurgisch getrokken worden, wat inhoud dat het tandvlees wordt losgemaakt van het kaakbot en dat er een deel bot wordt weggefreesd totdat we de wortels zien. Deze worden dan voorzichtig losgeprepareerd en verwijderd. Achteraf wordt het tandvlees terug op zijn plaats vastgehecht.
Nadat alle grof vuil tandsteen is verwijderd en ook onder het tandvlees alles is proper gemaakt, worden dus de RX-foto's gemaakt en slechte tanden/kiezen of wortels verwijderd. In plaats van tanden te trekken kan in sommige gevallen ook een wortelkanaalbehandeling plaatsvinden. Hierna wordt alles mooi gepolijst met polijstpasta, zodat de tanden terug mooi glad zijn en blinkend. Ter controle doen we soms een kleuring. Men wrijft een roze kleurstof op het glazuur en spoelt deze af met een waterstraal, waar er nog kleurstof blijft hangen is de tand nog niet 100% proper. Daarna wordt alles nog eens gespoeld in de mond met een ontsmettende vloeistof en wordt er ook onder het tandvlees gespoeld met een katheder, want daar blijft ook vuil achter. De tandjes worden gedroogd en er komt nog even een fluoride-schuim op de tanden. Tandpasta voor honden bevat geen fluoride omdat dit schadelijk is voor de nieren bij inslikken, daarom is zo'n fluoride behandeling onder narcose wel handig.
Je ziet dat het op voorhand heel moeilijk in te schatten is hoe lang de behandeling gaat duren en wat het gaat kosten. Je weet nooit op voorhand wat je gaat tegenkomen in een mond en ook alles onder het tandvlees is pas te beoordelen na RX-controle. Ook achteraf is het niet gedaan. Na een grondige gebitsreiniging moeten de eigenaars het overnemen. Zelf tanden poetsen is het beste, indien dit niet mogelijk is bestaan er ook kauwstrips met enzymen om de tanden proper te houden. Een poeder en snoepjes met enzymen, en eventueel een vloeistof om in het drinkwater te doen. Er bestaan veel alternatieven maar poetsen blijft de gulden regel. Best is zo jong mogelijk te starten. Laat je hond/pupje rustig zitten op een tafel en beloon hem hiervoor. Als dit goed gaat ga je een stapje verder en neem je de lippen op. Na enkele dagen kan je dan de lippen opnemen en eens voorzichtig wrijven over de tanden. telkens goed belonen zodat hij het leuk blijft vinden. Daarna laat je hem aan hondentandpasta likken, meestal hebben ze deze smaak heel graag. Omdat honden niet kunnen spoelen, slikken zij de tandpasta gewoon in, vandaar dat er zeker geen fluor mag inzitten. Daarna gebruik je een tandenborstel en doe daar wat pasta op. Je hebt zelf elektrische honden-tandenborstels, maar ook humane tandenborstel kunnen gebruikt worden. En zo ga je stap voor stap poetsen.