Op de praktijk wordt er gevaccineerd volgens de Richtlijnen van 2015. Om de zoveel tijd worden deze richtlijnen veranderd naargelang de resultaten van nieuwe studies en onderzoeken. Wat is nu het beste vaccinatieprotocol? Dit kan niemand juist zeggen en is volledig afhankelijk van de levenswijze van je hond of kat en wat je ermee doet? Leeft je kat buiten of binnen? Gaat je hond jaarlijks naar een hondenhotel of gaat hij naar vrienden als je op vakantie bent, of gaat hij misschien mee op reis? Vaccinaties worden al jaren verdeelt in 2 groepen: de 'Core' vaccins waartegen elke dier moet gevaccineerd worden omdat dit wijdverspreide ongeneeslijke ziekten zijn. Voor honden is dit Distemper (hondenziekte), Hepatitis (adenovirus) en Parvo (kattenziekte). Voor katten is dit parvo, herpes en calici-virus. De 'Non-core vaccins' zijn vaccins die enkel moeten gegeven worden in regio's waar het aan te raden is. Parainfluenza is bv. verplicht in de meeste hondenpensions samen met de bordetella bacterie, deze combinatie is het kennelhoest vaccin. Voor honden die naar hondenhotel gaan en die veel in contact komen met vreemde honden (bv op wedstrijden) is het aan te raden om dit vaccin te zetten. Een appartementshondje dat niet in contact komt hoeft dit vaccin in principe niet te hebben. Een ander Non-core vaccin is de leptospirose (rattenziekte), is in België een vaccin dat jaarlijks (jachthonden ev. 2 keer per jaar) moet gezet worden. In het Westen van Australië komt rattenziekte helemaal niet voor en hoeven de honden hiertegen niet beschermd te zijn. Het vaccin tegen Borrelia (ziekte van Lyme) is ook een non-core vaccin, enkel honden die veel in contact komen met teken moeten beschermd worden hiertegen. Voor katten is het leukemievaccin een Non-core vaccinatie, enkel katten die buitenkomen of raskatten die gedekt worden krijgen dit vaccin. Tegen Chlamydia word gevaccineerd vooral in regio's waar er veel niesziekte is of in asielen. Vaccinatie tegen FIV (de kattenaids) bestaat in België niet, enkel in USA.
Vroeger kreeg elk dier elke jaar zijn volledige cocktail aan vaccinaties. Dit was zeker niet verkeerd en wordt door veel dierenartsen nog zo gedaan. Na verloop van tijd zag men echter dat sommige vaccinaties langer bescherming bieden dan een jaar, vooral de Core-vaccins werkten lager. Toen werd de regel dat de Core-vaccins enkel om de 3 jaar moesten gegeven worden en de Non-core jaarlijks. Ondertussen zijn er handige in-huistest op de markt gekomen die de dierenartsen in staat stellen om te kijken of de honden nog voldoende anti-stoffen hebben. Deze tests bestaan enkel voor de Core-vaccins. De Non-core vaccins hebben zowiezo een veel kortere werkingstijd en moeten altijd jaarlijks gegeven worden.
Het om de 3 jaar vaccineren van de Core-vaccins kan enkel en alleen als de pup op de juiste manier gevaccineerd is geweest. Lange tijd werden de pups op 6-9-12 weken gevaccineerd. Men heeft nu echter ondervonden dat 10% van de pups op de leeftijd van 12 weken nog altijd maternale (van de moeder, gekregen via de moedermelk) antistoffen heeft. Pups met maternale antistoffen kunnen niet reageren op het vaccin. Daarom wordt nu aangeraden om pups vanaf 8 weken om de maand te vaccineren tot ze minstens 16 weken zijn, liefst ouder. Na deze inenting op 16 weken kan men op 20 weken ofwel een bloedtest doen om te kijken of de pup antistoffen heeft aangemaakt ofwel vaccineert men nog een laatste keer op 26 weken (of 6 maanden leeftijd). Vanaf dan gaat men verder met de jaarlijkse boosters van de non-core vaccins en de 3-jaarlijkse herhalingen van de core-vaccins. Bij katten is het nog veel moeilijker om een vaccin te laten aanslaan. Men heeft gezien dat tot 36% van de kittens niet hebben gereageerd op een vaccinatie gezet op de leeftijd van 8-12-16 weken. Sommige katten hebben zelfs op de leeftijd van 20 weken nog steeds maternale antistoffen. Dit verklaart waarom er zelfs in goede, verzorgde cateries toch nog uitbraken kunnen zijn van niesziekte, vuile ogen,enz.
Nog een woordje uitleg over de titertest of bloedtesten. Internet staat vol met onbetrouwbare artikels of titerbepalingen bij honden en katten. Vele mensen roepen op om je honden niet meer te vaccineren en wel titertesten te laten doen. Dit klopt niet helemaal.
Men kan alleen titertesten doen van de core-vaccinaties, er bestaan GEEN testen voor de non-core vaccins. Je moet je hond jaarlijks beschermen tegen bv. leptospirose, parainfluenza, lyme enz... De antistoffen van deze ziekten zouden zelfs korter dan een jaar in het bloed blijven. De honden blijven toch een jaar beschermd omdat de dieren ook geheugencellen aanmaken, die een zeer vlugge bescherming bieden ingeval van besmetting. Het is aan te raden om honden waar mee gejaagd wordt 2 keer per jaar tegen leptospirose te vaccineren. Als een hond in januari een vaccin tegen kennelhoest heeft gekregen en hij gaat in augustus naar een hotel, zou je best enkele weken op voorhand ook opnieuw het kennelhoestvaccin laten zetten.
Een titerbepaling is niet belangrijk. Hoeveel antistoffen een hond heeft is niet van belang, als er antistoffen aanwezig zijn dan is hij beschermd voor minstens 3 jaar. Mensen, die beweren dat hun hond nog voor 7 jaar beschermd is of voor 3 maanden, die hebben verkeerde informatie gekregen. Positief voor antistoffen is alles wat je moet weten, niet de hoeveelheid. Bij een besmetting is de hond dan beschermd, hoe weinig antistoffen hij ook heeft.
Wanneer en in welke gevallen heeft het nut de bloedtesten te laten uitvoeren?
° Indien je wil weten of je pup gereageerd heeft op de vaccinaties op 8-12-16 weken. Dan kan je op 20 weken een titertest doen. Is die positief dan is je pup beschermd. Is ze negatief dan kan je opnieuw vaccineren en een maand later opnieuw testen. ° Indien je hond een auto-immuunziekte heeft en er gevaar is dat de hond ernstig ziek kan worden van de vaccinatie. ° Indien je een geadopteerde hond hebt en je niet zeker weet of die hond ooit vaccinaties heeft gehad en beschermd is. ° Indien de periode van 3 jaar voorbij is. Je kan na 3 jaar gewoon terug met een volledige cocktail inenten of je kan een titertest doen en kijken of de hond nog voldoende antistoffen heeft. Na de leeftijd van 10 jaar kan je dit best om het jaar doen, omdat bij oudere dieren de antistoffen niet zolang aanwezig blijven. ° Indien er een uitbraak is van een ziekte in een asiel/kennel/cattery. De beschermde en niet-beschermde honden kunnen onmiddellijk apart gezet worden. De niet-beschermde dieren kunnen dan gevaccineerd worden en om de 14 dagen gecontroleerd worden totdat ze allemaal beschermd zijn.
Dus er zijn zeker wat situaties dat je beter voor een titertest kiest ipv een vaccinatie. Maar elk jaar bij de gezondheidscheck moet dit opnieuw besproken worden om een vaccinatie op maat te krijgen: gaat je hond dit jaar mee op vakantie? Gaat hij naar een hotel? Doe je mee aan wedstrijden? Is hij ziek geworden na de laatste inentingen? Verhuist hij naar een ouder koppel dat weinig buitenkomt? Redenen genoeg om dit grondig te bespreken met je dierenarts.
Meer informatie over de vaccinatierichtlijnen van het WSAVA vind je op deze website. Meer informatie over de verschillende ziekten vind je hier
Copyright 2017 - 't Alkenhof, O. L. Vrouwstraat 61, 3570 Alken - 011/59.29.30