De grootste reden voor een dierenartsenbezoek van konijnen zijn tandproblemen. Snijtanden die naar buiten steken worden meestal door eigenaars opgemerkt. In ergere gevallen eten de konijnen reeds niet meer. Er zijn echter enorm veel symptomen van tandproblemen bij konijnen:
slechte eetlust
diarree
natte voorpoten
veelvuldig likken en wassen
vachtbijten: teken van pijn
abcessen
natte oogjes
natte mond
De oorzaak van de meeste tandproblemen is een slechte voeding. Konijnen behoren niet tot de knaagdieren, maar hebben wel tanden (die enkel bestaan uit een kroon) die continue groeien. Door veel te knagen aan hooi, gras,....maken de kaken zijdelingse bewegingen en worden de kiezen goed afgesleten. In rust komen de tanden van konijnen niet op elkaar. Het grootste probleem krijg je bij konijnen die een commercieel voeder krijgen van de winkel. Deze zijn te energierijk waardoor het konijn vlugger stopt met eten en de tanden dus niet verder afgesleten worden. Een konijn dat buiten zit of enkel hooi en ander vezelrijk voeder krijgt neemt heel weinig energie op en moet bijna continue eten om op gewicht te blijven. Hierdoor worden de tanden en kiezen veelvuldig gebruikt en blijven ze zeer kort. Wil je je konijn toch wat commerciele voeding geven, dan mag dit niet meer dan 1 soeplepel per dag zijn, zodat zijn honger blijft en hij gras of hooi blijft eten. Wat konijnen nog mogen eten: peterselie, witloof, wortels, paprika,...alle groenten die mensen eten. Enkel met koolsoorten moet je wat voorzichtig zijn ivm gasvorming in de darmen.
Hieronder een konijntje dat zijn tanden reeds geknipt waren met een tang. Dit mag echter niet gedaan worden omdat het pijn doet (vroeger dacht men dat konijnen geen pijn aan de tanden konden hebben), er veel infectie gevaar is, er enorme kracht op de tanden komen, ze kunnen barsten en de tandpositie nog slechter maken. Men kan de tanden wel voorzichtig afslijpen met een slijmachine onder verdoving, als je daarna onmiddelijk met de juiste voedermethode begint kan dit voldoende zijn om terug een goed gebit te krijgen. Indien dit ook niet voldoende helpt kan je best de snijtanden laten trekken. Dit is eenmalig en het konijn kan zijn leven verder zonder pijn. Wel opnieuw direct beginnen met de juiste voedermethode zodat de kiezen niet te lang worden of punten krijgen.
Hierboven een konijn met boven alle symptomen die op tandproblemen kunnen wijzen: natte mond, natte ogen, natte voorpootjes. De 2de foto laat zien dat het konijn veelvuldig aan "fur biting" doet. Er hangt een prop haren rond de onderste snijtanden. Bij verder onderzoek was er ook een groot abces te voelen aan de onderkaak die in verbinding stond met de onderste snijtanden. Hieronder een foto van de snijtanden na extractie: hierop is te zien dat deze geen wortel, enkeel een kroon en een reservekroon (onder het tandvlees). Nadat ook de kiezen waren bijgevijld kon het konijntje wakker worden in een couveuse en 's avonds naar huis gaan.
Resultaat
Hier is een foto van hetzelfde konijntje 3 weken na het verwijderen van de tanden. Geen natte pootjes of oogjes meer. Hij eet heel vlot alles wat ze hem aanbieden. Hij was wat vermagert, maar hij kreeg nu enkel nog groenvoer en geen commerciele voeding meer. Er zat nog een restant van het abces. Dit kan nog volledig weggaan, indien het toch blijft wordt het onder narcose volledig met kapsel en al verwijderd. Nog even afwachten dus. Het abces is vanzelf volledig weg gegaan en het konijntje is terug wat bijgekomen.
Copyright 2017 - 't Alkenhof, O. L. Vrouwstraat 61, 3570 Alken - 011/59.29.30