De Vaccicheck is een test waarbij we na bloedname kunnen controleren of de hond nog voldoende antistoffen heeft tegen CPV (canine parvovirus), CDV (canine distempervirus) en CHV (Canine Hepatitis/adeno virus). Dit wordt ook een titerbepaling genoemd. Wanneer uit de test blijkt dat de hond nog antistoffen heeft dan hoeft hij tegen deze 3 virussen niet gevaccineerd te worden. Elke hond dient wel jaarlijks tegen leptospirose en parainfluenza en eventueel Bordetellia en Borrelia ingeënt te worden.
Het normale vaccinatieschema voor volwassen honden
Honden worden ingeënt tegen de volgende ziekten:
Canine Distempervirus (Hondenziekte)
Canine Hepatitisvirus
Canine Parvovirus (Kattenziekte)
Canine Para-influenzavirus
Leptospirose
Eventueel ook tegen ziekte van Lyme (Borrelia) en Kennelhoest (Bordetella). Uit wetenschappelijk onderzoek van de WSAVA is gebleken dat het vaccin tegen DHP bij volwassen honden na 1 vaccinatie drie jaar werkzaam is. Dit betekent dat de vaccinatie tegen deze 3 ziekten slechts om de 3 jaar moeten gegeven worden. De vaccinatie tegen para-influenza en leptospirose (na 2 maal vaccineren) moet jaarlijks gegeven worden. Op de praktijk heb je me waarschijnlijk al horen spreken over de grote cocktail en de kleine cocktail. Bij volwassen honden wordt dus om de drie jaar een grote cocktail gegeven tegen: distemper, hepatitis, parvo, parainfluenza en leptospirose. En de 2 tussengelegen jaren de kleine cocktail tegen leptospirose en para-influenza.
Vaccinatieschema volwassen honden:
1 jaar: grote cocktail (DHPPI-L) 2 jaar: kleine cocktail (PI-L) 3 jaar: kleine cocktail (PI-L) 4 jaar: grote cocktail (DHPPI-L) 5 jaar: kleine cocktail (PI-L) 6 jaar: kleine cocktail (PI-L) 7 jaar: grote cocktail (DHPPI-L) ....
Het vaccinatieschema voor pups
In verband met de maternale antistoffen tegen de ziekten is het schema voor pups afwijkend. Pups met veel antistoffen van de moeder reageren niet tegen het vaccin. Pups die amper melk/biest hebben gedronken kunnen reeds zeer vroeg zonder antistoffen vallen en dus vatbaar zijn voor ziekten. Een pup dient altijd om de 4 weken gevaccineerd te worden totdat ze ouder zijn dan 16 weken. Pas na 16 weken is de wetenschap het erover eens dat geen enkele pup nog antistoffen heeft van de moeder en ze dus allemaal kunnen reageren op een vaccinatie. Veel pups echter hebben reeds vroeger een tekort aan maternale antistoffen. Vandaar dat de pups bij de nieuwe eigenaar om de maand een vaccin krijgen, dus op 8-9 weken, 12 weken en 16 weken of ouder. Achteraf na deze basisvaccinaties heb je als eigenaar de keuze. Ofwel kan je de pup op 20 weken laten bloedprikken om een titerbepaling te doen, dan weet je of de pup gereageerd heeft op de laatste spuit van 16 weken. Ofwel laat je hem voor de zekerheid nog eens boosteren op een halfjaar of 26 weken. Daarna schakelen we over op het jaarlijkse en driejaarlijkse schema van volwassen honden.
Vaccinatieschema pups:
5-6 weken: puppy-vaccin bij fokker
8-9 weken: grote cocktail (DHPPI-L) 12 weken: grote cocktail (DHPPI-L) 16 weken: DHP
20 weken titerbepaling en indien positief vanaf dan het volwassen schema ofwel op 26 weken grote cocktail en vanaf dan het volwassen schema.
Titerbepaling/vaccicheck of vaccineren?
Uit het laatste nieuwe onderzoek is gebleken dat bij sommige honden de afweerstoffen tegen DHP langer dan drie jaar werken. Door middel van een titerbepaling kan men voor elke individuele hond nagaan of deze na 3 jaar nog antistoffen heeft of niet. Indien de bescherming nog voldoende is dan hoeft deze hond niet gevaccineerd te worden tegen distemper, hepatitis en parvo. De hond dient dan wel elk jaar gevaccineerd te worden tegen leptospirose en para-influenza. Je kan titerbepaling doen in volgende gevallen:
de eigenaar wil zijn hond wel goed beschermen, maar hem niet onnodig inenten.
de hond heeft bij een eerder vaccin allergische reacties laten zien.
de hond is geadopteerd en je weet zijn beschermingsstatus niet.
de hond heeft een auto-immuunziekte
Hoe gaat de titerbepaling in zijn werk?
aarlijks krijg je van de praktijk een email of kaart in de brievenbus om je eraan te herinneren dat je hond op gezondheidscontrole moet komen. Deze herinneringen worden gestuurd in de maand dat de bescherming van zijn vorige vaccins aflopen. Je kunt op het spreekuur komen of op afspraak. De hond wordt volledig nagekeken en het vaccinatieboekje word nagekeken. Elk jaar moet je hond zowiezo zijn leptospirose en para-influenza vaccin krijgen. Honden die naar buitenland gaan moet ook rabiës gehad hebben tijdens de laatste 3 jaar en honden die naar een hondenpension gaan moet het kennelhoest vaccin krijgen. Indien de 3 jaar verstreken is van de DHP, kan je kiezen voor een vaccin hiertegen of eerst een titerbepaling uit te voeren. Er wordt dan bloed genomen, alles wordt in het paspoortje genoteerd en medicatie tegen wormen en andere parasieten worden meegegeven (hele jaar door kortingsactie van -10% als je voor een jaar anti-parasitaire produkten meeneemt). Na het consult of het spreekuur wordt er begonnen aan de titerbepaling. Achteraf wordt u dan opgebeld om de uitslag te melden. Indien er nog bescherming is hoef je niets meer te doen, indien er geen antistoffen meer gevonden worden, heeft je hond toch een vaccin tegen DHP nodig. Indien je hond naar een hondenhotel wordt gebracht, is het aan te raden om de uitslag in het paspoortje te laten schrijven zodat de eigenaars van het pension weten dat je hond beschermd is. Op de praktijk wordt de uitslag ook altijd in de pc gezet.
Wat zijn de kosten van de vaccicheck/titerbepaling?
De kosten van de titerbepaling zijn 35€. Dit is inclusief de bloedname en het uitvoeren van de test achteraf, maar exclusief het consult en de vaccinaties tegen leptospirose, para-influenza, rabiës, kennelhoest. Indien je hond niet meer genoeg beschermd is,hoef je achteraf geen consult meer te betalen, enkel het vaccin tegen DHP. De consultatie is reeds betaald bij het eerste bezoek en onderzoek van de hond, achteraf is deze dus gratis. Je betaald dus enkel de titerbepaling extra als je kiest voor de vaccicheck ipv het vaccineren na drie jaar.
Copyright 2017 - 't Alkenhof, O. L. Vrouwstraat 61, 3570 Alken - 011/59.29.30